Geboorte In Kaart
Om te begrijpen waar gedrag vandaan kan komen kijken we dus naar de zwangerschap en de manier van geboren worden. Ervaringen die hier zijn opgedaan neem je je hele leven mee. Deze ervaringen worden alleen niet met ons hoofd, het ratio, opgeslagen, als een herinnering of een beeld die je op kunt roepen, maar wel
lichamelijk. De ervaringen worden opgeslagen in het lichaamsgeheugen.
'Alles wat in ontwikkeling is is kwetsbaar'
Tijdens de zwangerschap vind er in de eerste 7 maanden veel ontwikkeling plaats in de hersenen van een baby. We kunnen ons heel makkelijk voorstellen dat alcohol en roken iets doet met de ontwikkeling. Waar we minder bij stil staan is bijvoorbeeld stress die moeder heeft ervaren tijdens de zwangerschap. (Bijvoorbeeld een verhuizing, het overlijden van een dierbare of problemen op het werk). Ook dit heeft impact.
Alles wat je als baby
gevoeld
of
ervaren hebt word opgeslagen in het brein. Om iets specifieker te zijn het zogenaamde reptielenbrein(hersenstam). Dit deel van het brein is het oudste deel en de ervaringen die hier liggen opgeslagen hebben alles te maken met jezelf veilig en ontspannen voelen. Wat zijn daarin de ervaringen geweest? Dit vormt het wereldbeeld van het kind. Ervaar ik de wereld als veilig of onveilig? Kan ik me ontspannen of niet?
Kinderen die veel overweldigende ervaringen hebben gehad in deze periode van groei van de hersenen hebben een actief reptielenbrein. Deze staat continu aan om de omgeving te scannen op veiligheid en ontspanning. Dit zijn ook de kinderen die in de klas moeilijk tot leren komen. Er iets niets mis met hun leervermogen maar zij hebben eerst iets anders nodig om tot leren te komen. Zij zullen bijvoorbeeld eerst gerustgesteld moeten worden voordat ze toegang kunnen krijgen tot dat gedeelte van hun hersenen (neocortex) die alles te maken heeft met leren.
Hoe werkt het
Geboorte in kaart
Tijdens de eerste sessie bespreken we de zwangerschap en de geboorte van jouw kindje. Dit aan de hand van een prachtige kaartenset waardoor alles goed overzichtelijk en visueel is. In een vervolg sessie brengen we de behoeftes in kaart. Wat heeft je kind nu nodig? Er is de mogelijkheid voor een derde sessie waarbij je kind ook aanwezig is. Zo kunnen we jouw kind ook meenemen in zijn eigen geboorteverhaal.
Verslag
Ik schrijf na iedere sessie een uitgebreid verslag waarin alles komt te staan wat we besproken hebben. Ik geef je eventueel nog werkvormen mee voor thuis, waar je samen met je kind mee aan de slag kan gaan.
Sessie 1 (GIK)
Geboorte in kaart brengen
1,5/2 uur
+ uitgebreid verslag
Sessie 2 (BIK)
Behoefte in kaart brengen
1/ 1,5 uur
Sessie 3
Met kind. Inzet van verschillende werkvormen en/of werkvormen voor thuis
max 1 uur